Καλή σχολική χρονιά

Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και οι προετοιμασίες γονιών και παιδιών έχουν ξεκινήσει. Αφού λοιπόν έχουν μπει όλα σε πρόγραμμα και ολοκληρώθηκαν οι πρώτες αγορές με όλα τα σχολικά είδη (τσάντες, τετράδια, κασετίνες), αφού ανανεώσαμε γκαρνταρόμπα και κούρεμα, ώρα να βάλουμε σε πρόγραμμα τη διατροφή του παιδιού.

 Πρέπει να φροντίζουμε ώστε το παιδί πριν φύγει από το σπίτι να παίρνει πρωινό. Έτσι θα μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις δραστηριότητες της ημέρας .Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο σε σχέση με παιδιά που δεν τρώνε το πρωί. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας διαμορφώνεται και η συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό .Ένα παιδί που έχει μάθει τις αρχές του μέτρου, της ισορροπίας και της ποικιλίας, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξει μία υγιή στάση απέναντι στο φαγητό και να τη διατηρήσει εφόρου ζωής.

Πέρα όμως από το πρωινό γεύμα, το παιδί θα πρέπει να τρώει και στο σχολείο. Η κατανάλωση ενδιάμεσου γεύματος είναι πολύ σημαντική γιατί μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Θα ήταν προτιμότερο, να ετοιμάζαμε οι ίδιοι το κολατσιό του παιδιού μας για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα αλλά και την ασφάλειά του. Η γενική σύσταση για ένα σωστό κολατσιό  περιέχει μεγάλο ποσοστό σύνθετων υδατανθράκων,  χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και να μην περιέχει πολλά λιπαρά. Επιπλέον, θα πρέπει να περιέχει βιταμίνες, μέταλλα αλλά και φυτικές ίνες.

Τέλος, αρκετές μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα .Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό για την καλή πνευματική και αθλητική απόδοση και δε θα πρέπει να το ξεχνάνε τα παιδιά. Αποφύγετε να αντικαταστήσετε το νερό με χυμούς. Προτιμήστε τα φρούτα να τα φάτε ολόκληρα.

Το καθημερινό διαιτολόγιο ενός μαθητή, προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει στις πνευματικές και αθλητικές απαιτήσεις της σχολικής του ημέρας, πρέπει να περιλαμβάνει πάντα ένα καλό πρωινό και την υπόλοιπη μέρα μοιρασμένα άλλα 4 – 5 γεύματα. Επιδιώξτε να υπάρχει ποικιλία τροφίμων στο διαιτολόγιο των μαθητών, ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους!

 

Βικτωρία Αγραφιώτη, Msc κλινική διατροφή

Κλινικός διαιτολόγος κοζάνη