τρίτη ηλικία: φυσιολογικές αλλαγές και συστάσεις

Ένα άρθρο αφιερωμένο στην πιο ξεχωριστή ηλικία την Τρίτη ηλικία

Οι σχετικές επιστημονικές εταιρείες (όπως Γεροντολογίας και Γηριατρικής) έχουν προτείνει ως ορισμό της γήρανσης τη διαδικασία ανάπτυξης και εμφάνισης χαρακτηριστικών του γήρατος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), η γήρανση δεν αποτελεί μόνο μια βιολογική διαδικασία, αλλά είναι άμεσα συνυφασμένη με τις δομές της εκάστοτε κοινωνίας, καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτή αντιληπτή. Έτσι, στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες ο χρόνος αποτελεί το κυριότερο κριτήριο ορισμού ενός ατόμου ως ηλικιωμένου  και συμβαδίζει τις περισσότερες φορές με την ηλικία της συνταξιοδότησης.

Φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία:

  • Απώλεια οδοντοστοιχίας
  • Μειωμένο νευρομυϊκό συντονισμό
  • Μειωμένη ακοή και περιορισμός της όρασης
  • Μειωμένη ημερήσια πρόσληψη

Οι κυριότερες αλλαγές στον οργανισμό των ηλικιωμένων που σχετίζονται τη διατροφή:

  • μείωση κατά 2–3% της άλιπης μάζας σώματος
  • μείωση του σωματικού νερού
  • μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων
  • μείωση του βασικού μεταβολισμού 15-20%
  • μείωση της φυσικής δραστηριότητας
  • αύξηση του λιπώδους ιστού

Συστάσεις για τη διατροφή στην τρίτη ηλικία

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας θα πρέπει να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή προσαρμοσμένη στις δικές τους ενεργειακές ανάγκες,  η οποία θα περιλαμβάνει :

  • αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων
  • μέτρια κατανάλωση ψαρικών και  γαλακτοκομικών
  • μειωμένη κατανάλωση κρέατος (συνιστάται υψηλής βιολογικής αξίας) και αλκοόλ.

Συνιστάται η κατανάλωση φυτικών λιπιδίων κυρίως το ελαιόλαδο. Γενικά, ο οργανισμός θα πρέπει να  είναι ενυδατωμένος (τουλάχιστον 1,5 L/μέρα) επίσης, συνιστάται κάποια φυσική δραστηριότητα πχ ένας περίπατος σε ανοιχτό χώρο .

 Οι παραπάνω συστάσεις αφορούν τον γενικό πληθυσμό και αναφέρονται σε   υγιή άτομα.

 

 

 

Βικτωρία Αγραφιώτη, Msc κλινική διατροφή

Κλινικός διαιτολόγος κοζάνη

 

 

^